Bevalling

Uw bevalling thuis of in het ziekenhuis?

Tijdens de zwangerschap moet u een keuze maken waar u wilt bevallen. In Nederland hebben zwangeren de mogelijkheid om te kiezen voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis. Wanneer een zwangerschap zonder risico of complicaties verloopt, kunt u veilig thuis bevallen.

Gedurende uw zwangerschap kunt u zelf bepalen wat u de prettigste omgeving vindt om te bevallen. Bespreek met uw verloskundige alle mogelijkheden en ga dan op uw eigen gevoel af.

Wanneer begint de bevalling?

Een bevalling kan op meerdere manieren beginnen. Bijvoorbeeld met het breken van de vliezen, alhoewel dat in maar toen procent van de gevallen gebeurt. De kans is dus niet erg groot dat het op deze manier op gang komt. Maar stel dat uw vliezen breken is het belangrijk om te kijken welke kleur het vruchtwater heeft. Het vruchtwater zou helder roze moeten zijn met eventueel wat vlokjes erin. Als het vruchtwater bruin of groen is dan kan dat erop wijzen dat uw baby in het vruchtwater heeft gepoept en dat hij het benauwd kan hebben. Daarom is het dan belangrijk om meteen de verloskundige te bellen. Een ander teken dat de bevalling begonnen is, kan zijn wanneer u regelmatig terugkerende weeën heeft, die om de vier a vijf minuten terug komen en circa 30 seconden aanhouden. Dit is dan het begin. Als het voorweeën zijn kunnen deze ook weer stoppen, waarna de bevalling op een later moment zal beginnen.

BabyCare kraamzorg tijdens de bevalling

Wanneer de kraamverzorgster bij een bevalling aanwezig is wordt dit partusassistentie of bevallingsassistentie genoemd. Zij ondersteunt de verloskundige met het klaarzetten van benodigdheden voor de bevalling en doet de verzorging voor moeder en kind. Maar ze is er ook voor de ondersteuning van u en uw partner tijdens en na de bevalling.

Bevallingsassistentie in het ziekenhuis Tergooi, Meander MC en St. Antonius Geboortezorg:

Wanneer u poliklinisch bevalt in het ziekenhuis Tergooi, het Meander Medisch CentrumSt. Antonius Geboortezorg of het Flevoziekenhuis, dan wordt dit gezien als een verplaatste thuisbevalling. In dit geval levert de kraamverzorgende in het ziekenhuis de bevallingsassistentie in plaats van bij u thuis. Het is de bedoeling dat de kraamverzorgende die de bevallingsassistentie heeft gedaan, na de bevalling direct met u mee naar huis gaat om de verdere kraamzorg te leveren. Ook ’s nachts wordt de zorg dan nog bij u thuis opgestart.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen omtrent de bevalling? Neem gerust contact op of meld u direct aan voor de beste kraamzorg aan moeder en kind!