Herstel keizersnede

Bevalt u middels een keizersnede, dan kunt u dankzij de speciaal opgeleide kraamverzorgenden snel weer naar huis om te herstellen en te genieten van uw kraamtijd. Een aantal kraamverzorgenden zijn gespecialiseerd in herstel na keizersnede en zijn in het Mesos Medisch Centrum in Utrecht en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort opgeleid om kraamzorg te verlenen na een gecompliceerde bevalling. Hierdoor mag u na zo’n bevalling eerder naar huis en kunt u uw kraamtijd met een gerust gevoel thuis voortzetten.

Bent u bevallen door middel van een keizersnede, dan kunt u, afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering, na terugkomst uit het ziekenhuis maximaal tot de tiende dag kraamzorg krijgen.

Wat zijn eventuele redenen voor een keizersnede?

  • Wanneer de baby in een stuit ligt zal de gynaecoloog of verloskundige bespreken wat de voor en nadelen van een keizersnede en van een vaginale bevalling zijn.
  • Wanneer u eerder bevallen bent door middel van een keizersnede.
  • Wanneer u zwanger bent van een meerling.
  • Wanneer uw baby dwars ligt.
  • Wanneer de placenta voor de baarmoedermond ligt.
  • Wanneer uw baby het tijdens de bevalling benauwd krijgt en u nog geen volledige ontsluiting heeft.
  • Wanneer u zeer lang weeën heeft opgevangen en de ontsluiting niet vordert.
  • Wanneer het hoofdje van uw baby te groot is voor uw bekken.

Het herstel na keizersnede

Als u weer thuis bent zult u langzaam weer herstellen. Het herstel na keizersnede duurt langer dan bij een natuurlijke bevalling. U heeft namelijk een operatie ondergaan en een buikwond. Gemiddeld duurt het drie weken voordat de wond is hersteld. Veelal voelt u zich moe en zwak. Het is raadzaam voldoende rust te nemen, niet te veel te lopen en niet te tillen. Onze gespecialiseerde kraamverzorgsters zullen u begeleiden tijdens de eerste dagen wanneer u weer thuis bent om te herstellen van de keizersnede. Behalve lichamelijke klachten kunt u tijdens het herstel keizersnede ook emotioneel zwaar hebben. Bijvoorbeeld doordat u tijdens de keizersnede onder narcose was en de geboorte niet bewust mee hebt kunnen maken. Het kan dan zijn dat u moeite heeft om aan uw baby te wennen. Uiteraard spelen vermoeidheid, pijn en andere lichamelijk klachten ook mee waardoor u zich somber zou kunnen voelen. Het is dan erg belangrijk dit bespreekbaar te maken met uw kraamverzorgende, de verloskundige en uw familie.

 

Keizersnede en een volgende zwangerschap

Wanneer u een keizersnede hebt gehad wil dat niet zeggen dat u bij een volgende zwangerschap weer een keizersnede krijgt. Dat hangt heel erg af van de reden waarom het nodig was. Wel is het zo dat u bij een volgende bevalling een medische indicatie krijgt om in het ziekenhuis te bevallen. Dit is vanwege de kleine kans dat het litteken in de baarmoeder scheurt tijdens de bevalling. U zult dus altijd in overleg gaan met uw gynaecoloog of een vaginale bevalling bij een volgende zwangerschap verantwoord is. Deze vraag kunt u al stellen tijdens uw nacontrole bij de gynaecoloog.

Borstvoeding en herstel na keizersnede

Veelal is het mogelijk om na een keizersnede gewoon borstvoeding te geven. Het is niet van toepassing of de keizersnede gepland was of niet. Wanneer alles goed gaat met uw pasgeboren baby dan kunt u gebruik maken van de zuigreflexen direct na de geboorte. Er kan meteen begonnen worden met het aanleggen van de baby waardoor uw baby colostrum binnen krijgt; de eerste waardevolle voeding. Op deze manier kan de borstvoeding goed op gang komen. Als u bent bevallen van een kleine baby kan het zijn dat hij/zij zelf nog niet de kracht heeft om te drinken en kunt u de melk afkolven.

Wanneer u naar huis komt zullen onze gespecialiseerde kraamverzorgsters u en uw baby verzorgen en begeleiden zodat u kunt genieten van deze eerste dagen thuis met uw pasgeboren kindje.

Nog vragen?

Wilt u meer informatie over ‘herstel na keizersnede’ en wat BabyCare daarin kan betekenen? Neem gerust contact met ons op of meld u direct aan voor de beste kraamzorg aan moeder en kind!