Herstel na bevalling

De kraamtijd is een drukke periode en dan zijn wij er voor u om uw zorg uit handen te nemen en u te laten genieten van deze eerste dagen samen met uw pasgeboren baby. Het herstel na de bevalling is erg belangrijk en mag niet onderschat worden. Hoe snel u weer op de been bent is afhankelijk van uw conditie en afhankelijk of het een zware of minder zware bevalling is geweest. Wij ondersteunen u bij uw herstel na de bevalling en helpen u zodat u vaardig wordt in het verzorgen van uw baby. Uw kraamverzorgster zal licht huishoudelijke taken overnemen, u begeleiden bij de verzorging, tips geven en oplossingen aandragen.

Na de bevalling moet u niet alleen lichamelijk herstellen maar ook emotioneel. De vermoeidheid en emoties kunnen ervoor zorgen dat u eerder van slag raakt en emotioneel wordt. Wanneer dit gebeurt worden dit ook wel kraamtranen genoemd.

Rust hoort bij herstel na bevalling

Het is belangrijk om in de kraamtijd voldoende rust te nemen. U zult moeten herstellen en uw baby zal voor onderbroken nachten zorgen. Probeer daarom ’s middags een aantal uren rust te nemen en duidelijke afspraken te maken over bezoek. Bezoek is leuk en prettig maar kan ook veel energie kosten. Laat u vooral lekker verwennen door uw kraamverzorgster, wanneer zij weg is zult u het weer voornamelijk zelf moeten doen. Ook na de kraamtijd is het belangrijk om rustig aan te doen en langzaam op te bouwen.

De baarmoeder bij herstel na bevalling

Uw baarmoeder zit aan het einde van de zwangerschap tot aan uw ribbenboog. Onmiddellijk na de geboorte van uw baby zakt deze naar navelhoogte. Deze wordt steeds kleiner tot dat de baarmoeder onder het schaambot wegzakt en niet meer voelbaar is. Doordat de baarmoeder de normale vorm weer aanneemt kunt u gedurende de eerste drie a vier dagen hevige krampen krijgen omdat de baarmoeder samengetrokken wordt. Vooral op het moment dat u uw baby borstvoeding geeft kunt u deze samentrekking voelen. Deze krampen worden ook wel naweeën genoemd.

Borsten en het herstel na bevalling

U zult merken dat uw borsten groter geworden zijn. Dit komt doordat de moedermelkproductie op gang komt. Bijna elke kraamvrouw krijgt, meestal op de derde of vierde dag na de bevalling, last van stuwing. Het maakt niet uit of je nu wel of geen borstvoeding geeft. Stuwing kan pijnlijk zijn. Als u borstvoeding geeft trekt de stuwing op een gegeven moment weg omdat er het vraag-aanbod principe tussen u en uw baby op elkaar afgestemd is. Draag een katoenen voedingsbeha die lekker zit. Uiteraard is het belangrijk om voldoende te drinken. Wanneer u flesvoeding geeft trekt de stuwing vanzelf weg omdat de borsten niet gestimuleerd worden om melk aan te maken. Als u veel last heeft van stuwing dan mag u daar een paracetamol voor nemen.

herstel na bevalling kraamzorg

Bloedverlies en uw herstel na bevalling

Het bloedverlies zal gedurende de week na de bevalling afnemen. Het aantal weken dat het bloedverlies aanhoudt is veelal zes weken met een maximum van acht weken. De menstruatie kan op z’n vroegst vier weken na de bevalling weer op gang komen. Dan is het niet altijd even duidelijk of dit al menstruatie is of nog bloedverlies van de bevalling.

Menstruatie en anticonceptie

Wanneer de menstruatie weer op gang komt verschilt per persoon. Meestal begint het weer tussen de achtste en zestiende week na de bevalling. Wanneer u borstvoeding geeft kan dit later zijn. Ook al bent u nog niet ongesteld u kunt wel weer vruchtbaar zijn aangezien u voorgaand aan uw menstruatie al een eisprong kunt hebben. Denk daarom altijd aan anticonceptie ook wanneer u nog niet ongesteld bent geweest.

Nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben over ‘herstel na bevalling’ en wat BabyCare Kraamzorg daarin kan betekenen? Neem gerust contact met ons op of meld u direct aan voor de beste kraamzorg aan moeder en kind!