Kosten bevalling

De kosten van een bevalling vallen nooit onder het eigen risico. Wel moet u een eigen bijdrage betalen wanneer u beslist om zonder medische indicatie in het ziekenhuis te gaan bevallen. Wanneer er geen medische indicatie is kunt u er voor kiezen om thuis te bevallen of om te bevallen in het ziekenhuis. Dit laatste wordt dan poliklinische bevalling genoemd.

Kosten bevalling thuis

De goedkoopste manier om te bevallen is thuis. De verloskundige en kraamverzorgende komen u dan ondersteunen tijdens uw bevalling. In Nederland zijn verloskundigen zo opgeleid dat ze een thuisbevalling optimaal kunnen begeleiden. De verloskundige bepaalt in de zwangerschap of het verantwoord is om thuis te bevallen. Aan een thuisbevalling zijn verder geen kosten verbonden. De verloskundige en kraamhulp vallen namelijk onder de basiszorgverzekering. Hier is echter wel wederom de Wettelijke Eigen Bijdrage van toepassing.

Kosten bevalling ziekenhuis

Aan een poliklinische bevalling in het ziekenhuis zijn kosten verbonden voor het gebruik van de verloskamers. Hiervan wordt een deel vergoed vanuit de basisverzekering. Het bedrag wat overblijft is de wettelijke eigen bijdrage. Wanneer u een aanvullende zorgverzekering heeft dan wordt dit veelal geheel vergoed. Wanneer u in het ziekenhuis wilt gaan bevallen zal de verloskundige aangeven wanneer u vertrekt. De verloskundige neemt contact op ment het ziekenhuis om te melden dat u eraan komt. Bij een bevalling in het ziekenhuis wordt ervan uitgegaan dat u vanaf het tijdstip van opname gedurende maximaal 36 uur in het ziekenhuis verblijft.

Kosten medische bevalling

Wanneer uw bevalling medisch wordt is er geen eigen bijdrage meer van toepassing. Een bevalling wordt medisch wanneer u in het ziekenhuis bevalt en er bijvoorbeeld een vacuümpomp gebruikt gaat worden, wanneer uw weeën opgewekt worden en bijvoorbeeld bij pijnbestrijding. Het zelfde geldt natuurlijk wanneer u voor u gaat bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog komt.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van het ziekenhuis is dat je bij eventuele complicaties al in het ziekenhuis bent. De verloskundige zal u net als bij een thuisbevalling begeleiden. Een nadeel kan zijn dat wanneer u na de bevalling vrij snel naar huis mag eerst met BabyCare moet afstemmen hoe laat de kraamverzorgster bij u zal zijn. BabyCare heeft een samenwerking met een aantal ziekenhuizen (Tergooi, Meander Medisch Centrum, Flevoziekenhuis en Alnatal) waar wij assisteren bij poliklinische bevallingen (verplaatste thuisbevalling). Het zou kunnen dat wanneer u poliklinisch bevalt in het ziekenhuis, u daar al begeleid wordt door onze kraamverzorgster. De kraamverzorgster gaat dan na de bevalling met u mee gaat naar huis om te helpen bij uw verzorging en die van uw pasgeboren baby.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over ‘kosten bevalling’? Neem gerust contact met ons op of meld u direct aan voor de beste kraamzorg aan moeder en kind!