Tips bevalling

Hoe verder u vordert in uw zwangerschap hoe meer het tot u doordringt dat u echt binnenkort gaat bevallen. Iedere bevalling is anders. En vooral wanneer u de eerste keer gaat bevallen heeft u geen idee wat u te wachten staat. Onderstaand hebben we een aantal tips voor een bevalling uiteengezet.

Tips om u voor te bereiden op de bevalling

U kunt een zwangerschapscursus volgen. Datgene wat u dan leert kan u helpen, omdat u dan weet wat er gaat gebeuren en u kent concentratie en ontspanningsoefeningen waarmee u zich zelf kunt afleiden. Een cursus kan fijn zijn maar het is niet noodzakelijk. Er zijn verschillende soorten zwangerschapscursussen waar u uit kan kiezen, bijvoorbeeld centering pregnancy, zwangerschapsgymnastiek, zwangerschapsyoga, borstvoedingscursus etc.

Wanneer is het begonnen?

Bevallen is een proces wat door moeder en kind samen in gang gezet wordt en wat zich versnelt naarmate de tijd vordert. Het is daarom niet exact aan te geven wanneer een bevalling begint. Een bevalling kan op meerdere manieren beginnen namelijk; begin van de weeën, breken van de vliezen of licht vaginaal bloedverlies.

Echte weeën zijn pijnlijk en die zult u echt herkennen. Wanneer u pijnlijke weeën heeft kan een warm bad of warme douche heerlijk zijn. Weeën doen pijn, probeer dit te accepteren. Het helpt wanneer u een positieve instelling heeft. Probeer bij het opvangen van de weeën een voor u prettige houding te vinden.

Kraamzorg Zwangere Vrouw

Tips als de bevalling vordert

Vaak kan een geboorte bespoedigd worden door in beweging te blijven. Zoals rondlopen en af en toe gaan staan. Fixeer vooral niet op het aantal centimeters ontsluiting. Richt u alleen op uzelf en vergeet de omgeving even helemaal, meestal gebeurt dat vanzelf. Uw lichaam bepaalt wanneer de weeën komen en hoelang ze duren. De weeën doen hun werk en zorgen ervoor dat uw baby dieper in het bekken komt tot dat u volledige ontsluiting heeft. Op dat moment mag u gaan persen en zal uw baby geboren worden.

Betrek uw partner bij uw zwangerschap

Voor uw partner kan het soms best lastig zijn om zich in te leven in de zwangerschap die u meemaakt. Met elkaar communiceren is hierbij natuurlijk essentieel. Vraag of je partner een aantal keer mee gaat naar de verloskundige of gynaecoloog. Wellicht kan je partner (een keer) mee naar zwangerschapscursus. Als je partner jullie kindje óók kan voelen dan spreekt dat natuurlijk enorm tot de verbeelding. Tijdens de zwangerschap zijn er veel zaken die geregeld moeten worden, wat jullie samen zouden kunnen doen zoals het uitzoeken en bestellen van geboortekaartjes etc. Op internet is veel informatie te vinden over dit onderwerp zo ook op deze site op de pagina ‘ouders worden‘.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over ’tips bevalling’? Neem gerust contact op of meld u direct aan voor de beste kraamzorg aan moeder en kind!