Sommige vrouwen weten zeker dat ze thuis willen gaan bevallen terwijl weer anderen zeker weten dat ze kiezen voor een ziekenhuis bevalling.
In het ziekenhuis kunt u poliklinisch of klinisch te bevallen. Klinisch betekent dat u in het ziekenhuis bevalt omdat er een medische indicatie is. Poliklinisch betekent dat u op eigen verzoek in het ziekenhuis wilt bevallen.
Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis
Wanneer uw zwangerschap zonder risico’s verloopt kunt u in het ziekenhuis bevallen met uw eigen verloskundige, u bevalt dan in het ziekenhuis op eigen verzoek, zonder medische indicatie. U bespreekt dit met uw eigen verloskundige en u ‘huurt’ bij wijze van spreken de verloskamer en de verpleegkundige zorg in van het ziekenhuis. Hier zitten kosten voor u aan verbonden. Een poliklinische bevalling betekent dat uw bevalling thuis begint en dat u tijdens de ontsluitingsfase naar het ziekenhuis gaat. De verloskundige werkt in het ziekenhuis met dezelfde hulpmiddelen als thuis. Wanneer er zich complicaties voor zouden doen dan wordt er een gynaecoloog bijgeroepen die het dan alsnog over kan nemen.
Klinisch bevallen in het ziekenhuis
Mocht er kans zijn op een verhoogt risico op complicaties, dan komt u onder behandeling komt van een gynaecoloog. Het kan zijn dat u tijdens uw zwangerschap al onder behandeling bent van een gynaecoloog. Dan zal hij of zij ook de bevalling leiden. Het is ook mogelijk dat er tijdens uw bevalling besloten wordt dat uw bevalling ‘medisch’ wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er pijnbestrijding toegediend gaat worden of wanneer weeën opgewekt worden door middel van een infuus.
Voordelen bevalling in het ziekenhuis
- Gynaecoloog of kinderarts is in de buurt
- Medische apparatuur is aanwezig
- Keuze mogelijkheid voor pijnstilling
- Bij complicaties hoeft u niet meer vervoerd te worden
- Geen rommel in huis
Nadelen van een bevalling in het ziekenhuis
- Met weeën in de auto naar het ziekenhuis
- Vreemde omgeving
- Minder privacy
- Protocol van het ziekenhuis moet gevolgd worden