Nieuws

Hechting in de kraamtijd

Onze kraamverzorgende Annemarieke heeft in 2021 de studie Natuurlijke Kraamzorg gevolgd.

Haar eindartikel gaat over hechting in de kraamtijd. Hier leest u haar geschreven artikel.

Live webinar meest voorkomende ongevallen bij 0-3 jarigen

Een ongelukje zit in een klein hoekje, hoe goed je ook oplet. Vooral in en rond het huis. Een pleister plakken lukt vaak wel. Maar stel dat je kind zich heeft verbrand aan een kop hete thee, uit bed valt of zich verslikt in een hapje van een boterham? Weet jij wat te doen?

Van alle kinderen wordt de eerste hulp het meest bezocht door jonge kinderen. In deze 1,5 uur durende webinar vertellen twee kinderartsen in opleiding wat je kunt doen bij de meest voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen, en kun je al je vragen kwijt. Na afloop krijg je toegang tot de e-learning en kun je alle behandelde onderwerpen nog een keer op je eigen tempo doornemen.

Waar gaat het over?

Je leert wat je moet doen bij de meest voorkomende ongevallen bij kinderen van 0 tot en met 3 jaar. Dit zijn:

  • Valpartijen
  • Brandwonden
  • Vergiftiging
  • Verstikking en verslikking
  • Beknelling
  • Hoge koorts en koortsstuipen
  • Ernstige allergische reactie

Wanneer:

  • 20-09-2022

Aanmelden en kosten:

Voor cliënten van Babycare bedragen de kosten 15,- euro inclusief toegang tot de e-learning.

Klik hier om je aan te melden: http://schokenpomp.webinargeek.com/meest-voorkomende-ongevallen-bij-0-3-jarigen?cst=babycarekraamzorg

*vermeld bij je aanmelding dat jij je inschrijft via Babycare om voor de speciale prijs in aanmerking te komen

Informatie over het Corona Virus (update 16-03-2022)

Corona (COVID-19)

Op 15-03-22 heeft minister Kuipers tijdens de persconferentie bekend gemaakt vanaf 23 maart de landelijke Covid-19 maatregelen los te laten. Het is daarom niet realistisch om in de kraamzorg wel aan maatregelen vast te blijven houden. Echter is er bij veel kraamzorgorganisaties sprake van capaciteitsproblematiek t.g.v. van quarantaine van zorgmedewerkers. Daarom heeft de Taskforce Covid-19 besloten om de Covid-19 maatregelen in de kraamzorg los te laten, maar organisaties met capaciteitsproblemen de mogelijkheid te geven om bepaalde maatregelen voorlopig te blijven hanteren.

De Taskforce Covid-19 adviseert om de maatregelen specifiek voor de kraamzorg te laten vervallen. Dat betekent dat beeldbellen niet langer geadviseerd wordt, en dat de adviezen rondom kraamvisite vervallen.

Uitzonderingen bij capaciteitsproblematiek:

Voor organisaties die capaciteitsproblemen ondervinden ten gevolge van zorgmedewerkers die in quarantaine moeten is er de mogelijkheid om de eerder geldende maatregelen voor de kraamzorg aan te houden. Het gaat hierbij om:

  • Beeldbellen i.p.v. een fysieke intake (intake aan huis);
  • Advies om geen kraamvisite ontvangen wanneer de kraamverzorgende in het gezin aanwezig is en/of een maximum van 2 bezoekers per dag.

Is het veilig om borstvoeding te geven?

Belangrijk is juist dat vrouwen borstvoeding blijven geven. Eén van de grote voordelen van borstvoeding is dat het op verschillende manieren bescherming biedt tegen luchtweginfecties. Moeders die zijn blootgesteld aan het virus gaan antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken die via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. Hierdoor is er minder kans dat de baby ziek wordt.

Als een moeder of een ander gezinslid besmet raakt met het Coronavirus, is er een hele grote kans dat de baby ook al is blootgesteld aan het virus. Juist omdat de baby waarschijnlijk al blootgesteld is aan het virus, is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. De immunologische bestanddelen in de moedermelk helpen te voorkomen dat de baby ziek wordt en ondersteunen het immuunsysteem.

Bij een besmetting in het gezin is het niet nodig om de borstvoeding te onderbreken, of om moeder en baby van elkaar te scheiden. Als een baby geen borstvoeding krijgt, krijgt het ook de beschermende stoffen niet meer. Verder kan het (tijdelijk) onderbreken van borstvoeding veel extra stress opleveren, zowel praktisch als emotioneel.

Belangrijk is wel de moeder hygiënische voorzorgmaatregelen te laten nemen als moeder symptomen heeft, zoals eventueel de moeder een masker laten dragen, handen voor en na contact met de baby wassen, alle oppervlaktes waarmee de moeder in contact is gekomen goed te desinfecteren, ook om te voorkomen dat andere leden van het gezin besmet raken.
Als een moeder te ziek is om borstvoeding te geven, of gescheiden wordt door opname van haar kind, dan moet ze gestimuleerd worden om te kolven en dit met een schone fles te geven. Acuut stoppen met borstvoeding verhoogt het risico op borstontsteking.

Lees hier meer over op:

Vragen of opmerkingen? 

BabyCare volgt de actuele berichtgevingen en adviezen van het RIVM en GGD op. Mochten hierin nieuwe ontwikkelingen zijn die voor u van belang zijn dan laten wij dit uiteraard weten. Heeft u vragen of opmerkingen dan mag u contact opnemen met de planning op 085-8000323.

Wij danken u hartelijk voor uw begrip en medewerking.