Voeding

Voeding voor uw baby

De eerste zes maanden heeft uw baby voldoende aan melk. Dit kan borstvoeding of flesvoeding zijn. Iets anders heeft uw baby nog niet nodig. Na zes maanden gaat uw baby ook vaste voeding eten. U laat uw baby dan langzaam kennis maken met verschillende voedingsmiddelen.

Borstvoeding of flesvoeding?

Borstvoeding is het beste wat u uw baby kan geven. Maar borstvoeding geven is niet altijd voor iedereen even gemakkelijk en dan is flesvoeding een goed alternatief.

Borstvoeding heeft veel voordelen. De kraamverzorgsters van BabyCare allemaal geschoold in het begeleiden van moeder en kind bij de borstvoeding. Het is ook mogelijk om voor advies contact op te nemen met onze lactatiekundige.

Vaste voeding voor uw baby

Wanneer uw baby zes maanden oud is, zal hij/zij toe zijn aan vaste voeding. De melk bezit nu niet meer alle voedingsstoffen waar uw baby dan behoefte aan heeft.

Hoe ziet u of uw baby toe is aan vaste voeding?

Het komt alleen wel eens voor dat een kindje eerder aan toe is aan vaste voeding. Dat kunt u merken doordat uw baby, wanneer u eet het eten bijna uit uw handen kijkt of als hij/zij begint te smakken als u aan het eten bent. Daarnaast wanneer hij/zij zelf alles in het mondje stopt.

Nadelen vroeg beginnen met vaste voeding

Wanneer u eerder begint met het geven van vaste voeding dan zou het kunnen gebeuren dat uw baby minder zin krijgt in borstvoeding en uw melkproductie afneemt. Daarnaast is het mogelijk dat uw kindje een allergische reactie krijgt op bepaalde voedingsstoffen. Om te bepalen of eerder beginnen geschikt is voor uw baby is het verstandig dit van te voren te bespreken met uw consultatiebureau.

Hoe geeft u uw baby het eerste hapje?

Uiteraard moet elk kind leren om van een lepeltje te eten. Hij moet leren om te happen en te slikken. Het zal dus even duren voordat dit netjes zal gaan. Het is belangrijk om bij eten geven aan uw baby er alle tijd voor te nemen en aandacht voor te hebben. Het dwingen om te eten werkt averechts. Het moet vooral leuk zijn. Praat tegen uw kindje en vertel hoe lekker, leuk en gezellig het is.

Vooral de eerste keren dat u uw kindje eten gaat geven zullen er slechts enkele hapjes gegeten worden. Het is daarom belangrijk om u zich hierbij niet te veel voor te stellen. Geniet vooral van de reacties van uw kindje op deze compleet nieuwe ervaring.

Is zelf koken beter dan een potje?

Qua smaakontwikkeling is potjesvoeding niet de beste keuze aangezien de smaak vaak eenzijdig is en de structuur zacht. De potjes voldoen wel aan strenge regels om babyvoeding te mogen produceren en bevatten zodoende ook alle voedingsstoffen die uw baby nodig heeft. In Nederlandse potjes zitten geen conserveermiddelen en zit zo goed als geen zout. Om uw kindje echt kennis te laten maken met verschillende soorten groenten en fruit is het vers aanbieden het beste. Uiteraard is het mogelijk om het zelf koken van een babyhapje en het geven van een potje af te wisselen.

Voeding baby: wat het eerste jaar niet?

Grove volkoren producten

Vanaf zes maanden mogen baby’s brood eten. Maar de darmen kunnen grove graanproducten nog niet goed verwerken. Daarom is het beter om geen volkoren graanproducten te eten zoals volkoren –brood, -spaghetti, -macaroni en zilvervliesrijst.

Koemelk

In gewone koemelk zit teveel eiwit en te weinig ijzer voor kinderen jonger dan één jaar. Voor kinderen tot één jaar dus moedermelk of opvolgmelk gebruiken. Daarna kan in plaats van opvolgmelk gewone melk gegeven worden.

Welke groenten niet?

Het is verstandig om op te letten met nitraatrijke groenten en met kool en rauwkost.

Nitraatrijke groenten zoals andijvie, spinazie, bleekselderij en paksoi zijn niet schadelijk. Alleen als u deze groenten bewaart en opwarmt kan het nitraat omgezet worden in nitriet en dat is wel schadelijk.

De darmen van een kindje tot één jaar zijn nog niet volgroeid om koolsoorten te verwerken zoals boerenkool, prei, uien, rode, witte en groene kool. Uitzonderingen zijn broccoli en bloemkool, die mag uw kindje wel gewoon hebben.

Wees zuinig met zout

De nieren van een kindje kunnen zout nog niet goed verwerken. Bij het bereiden van voeding voor uw kindje is het belangrijk om geen zout te gebruiken bij het bereiden van het eten. Houdt u er rekening mee dat er in kant en klaar producten veel zout zit. Geef uw kindje niet vaker dan twee keer per week smeerkaas en/of smeerworst op de boterham. Naast teveel zout zit er in smeerworst veel vitamine A. Van deze vitamine mag uw kindje niet teveel binnen krijgen.

Wees zuinig met suiker

Wanneer u uw kindje went aan weinig tot geen suiker dan heeft uw kindje daar (later) ook geen behoefte aan. Suiker bevat veel calorieën wat nadelig is voor het lichaamsgewicht en slecht voor het gebit. Het beste is om uw uw kindje water te geven. Wanneer u toch vruchtensap geeft, verdun dit dan met water. Wanneer u diksap of siroop  geeft, voeg dan meer water toe dan wat er op de verpakking staat. Geef geen vla maar yoghurt zonder suiker.

Geef geen honing

In honing kunnen sporen van een bacterie zitten waar je kindje erg ziek van kan worden. Daarnaast is honing net als suiker slecht voor het gebit van uw kindje.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over de voeding van uw kindje of wilt u zich aanmelden voor kraamzorg? Neemt u dan gerust contact met ons op of meld u direct aan voor de beste kraamzorg aan moeder en kind!