Borstvoeding

Borstvoeding is de beste start voor uw baby. Het is de meest natuurlijke en gezonde manier van voeden van uw baby. Ook voor u heeft borstvoeding geven positieve effecten op uw lichaam, onder andere het beperken van bloedverlies na de bevalling en het maakt het makkelijker om weer op gewicht te komen.

BabyCare voert een beleid dat borstvoeding beschermt, ondersteunt en bevordert. Wij zijn in het bezit van WHO/Unicef Borstvoedingscertificaat. Elk jaar worden al onze kraamverzorgsters bijgeschoold om u te begeleiden zodat er een optimale kans is dat de borstvoeding zal slagen. Daarnaast heeft BabyCare haar eigen lactatiekundige en werkt zij nauw samen met andere lactatiekundigen.

Tijdens het intakegesprek zal het borstvoedingsbeleid besproken worden. U kunt u wensen aangeven en wij zijn er om uw vragen te beantwoorden. U kunt zich op het geven van borstvoeding voorbereiden door een borstvoedingscursus te volgen. Uw verloskundige kan aangeven waar deze worden georganiseerd of u kunt zelf kijken op de website van VBN (Vereniging Borstvoeding Natuurlijk) of van la leche league.

De voordelen van borstvoeding

 • De eerste voeding, het colostrum, voorziet de darmwand van een beschermend laagje en bevordert een gunstige darmflora
 • Borstvoeding is licht verteerbaar
 • Borstvoeding bevat antistoffen tegen infecties (luchtwegen, darmen, oren)
 • Borstvoeding vermindert de kans op het ontstaan van allergieën
 • Borstvoeding zorgt voor een betere opname van ijzer in het bloed
 • Borstvoeding geeft de baby een gevoel van comfort en veiligheid
 • Borstvoeding bevordert de kaakontwikkeling van de baby
 • Bij borstvoeding is er meer huidcontact, wat de hechting tussen moeder en kind bevordert
 • Borstvoeding is voorradig, de juiste temperatuur, van goede kwaliteit en makkelijk te geven
 • Bij borstgevoede kinderen is de hersenontwikkeling beter
 • Borstvoeding vermindert de kans op wiegendood
 • Op latere leeftijd hebben borstgevoede kinderen een verminderd risico voor o.a. hart- en vaatziekten, insuline afhankelijke diabetes, chronische darmziekten en vetzucht
 • Borstvoeding brengt nauwelijks kosten met zich mee
 • De moeder komt op natuurlijke wijze weer op haar oude gewicht
 • Een moeder die haar kind geruime tijd borstvoeding geeft heeft minder kans op borst- en eierstokkanker en minder last van osteoporose dan een vrouw met een gelijk aantal kinderen die geen borstvoeding heeft gegeven.

 

Borstvoedingsorganisaties

Er zijn in Nederland twee vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor voorlichting over borstvoeding. Vanuit hun eigen ervaring zijn deze medewerkers (moeders) betrokken bij vrouwen die hun kind borstvoeding willen geven. Zij geven met name antwoord op allerlei praktisch vragen en kunnen u door een gesprek meer zelfvertrouwen geven.

Baby Friendly
Tel. 088 – 4747900
www.babyfriendlynederland.nl

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
Tel. 0343 576626
www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Borstvoedingorganisatie La Leche League
Tel. 0111 413189
www.lalecheleague.nl

Nederlandse Vereniging Voor Lactatiekundigen
www.nvlborstvoeding.nl

Borstvoeding geven is een natuurlijk en prachtig iets. U kunt het geven waar en zolang u maar wilt.

Voedingscentrum hulp bij borstvoeding stroomschema

Stroomschema-Hulp-bij-borstvoeding-2020

Vergoeding lactatiekundige zorg

Veel verzekeraars vergoeden lactatiekundige hulp/zorg vanuit een zorgverzekering met aanvullende dekking. Wel kan de zorgverzekeraar voorwaarden stellen aan de lactatiekundige. Op de volgende pagina vindt u hier informatie over: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/lactatiekundige

Flesvoeding

Als u geen borstvoeding kunt of wilt geven is flesvoeding een goed alternatief en zult u van ons alle nodige steun en adviezen ontvangen. U kunt afgekolfde moedermelk geven of kunstvoeding. Onze kraamverzorgenden staan voor u klaar om u hierin te begeleiden en te adviseren. Zij werken vanuit de Richtlijnen Flesvoeding, welke u op kantoor kunt opvragen.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het geven van borstvoeding neem dan gerust contact met ons op en vraag naar onze lactatiekundige. Zij kan u adviseren over alle aspecten die komen kijken bij het geven van borstvoeding.

De stichting Zorg voor Borstvoeding heeft een folder opgesteld waarin alle feiten omtrent de borstvoeding kort staan samengevat. Deze staan in de Folder – Borstvoeding 2×10 dingen die je moet weten.

 

Borstvoeding