Flesvoeding

Indien u geen borstvoeding kunt of wilt geven, is kunstvoeding een alternatief en zult u daarbij van ons alle nodige steun ontvangen. Er bestaan verschillende soorten kunstmatige zuigelingenvoeding. Uw kraamverzorgende kan u adviseren over de verschillende mogelijkheden. Onze kraamverzorgenden werken vanuit onze Richtlijnen Flesvoeding, die u bij ons op ons kantoor kan opvragen.

Keuze van soort flesvoeding / kunstvoeding

Wanneer er geen bijzonderheden zijn, zal de arts of verloskundige meestal de standaard zuigelingenvoeding adviseren. Het is het beste om voor één soort voeding te kiezen omdat bij herhaaldelijk veranderen uw baby last van zijn darmpjes kan krijgen. Bij allergie in de familie of van de baby kan er, in overleg, gekozen worden voor een hypo-allergene zuigelingenvoeding.

Kosten van flesvoeding

Standaard kunstvoeding, inclusief flessen en spenen kost ongeveer 450 euro voor het eerste halve levensjaar.

Uitgangspunten

  • De eerste voeding wordt kort na de geboorte aangeboden.
  • De eerste 24 uur krijgt de baby 10 ml voeding per keer *.
  • Drinkt de baby naar tevredenheid dan kan de tweede dag 20 ml. aangeboden worden, de derde dag 30 ml, enz *.

*Uitgaande van een voldragen zwangerschap en geen bijzonderheden van de baby.

Voeden op verzoek heeft de voorkeur boven het volgen van een vast voedingsschema. Voor het klaar maken, bewaren en geven van flesvoeding verwijzen wij verder naar ons protocol, waarin ook de hygiëne richtlijnen zijn opgenomen en naar de richtlijnen op de verpakking van de flesvoeding / kunstvoeding.

.

Benodigdheden flesvoeding:

  • Minimaal 2 flessen van minstens 200 cc
  • Minimaal 2 bij de fles horende spenen
  • Flessenwarmer
  • Kunstvoeding
  • Flessenborstel

Schoonmaken van de fles

Spoel de fles en de speen, met behulp van een flessenborstel, direct na het drinken goed om met koud water of was ze af in een mild sopje. Droog ze af en bewaar ze in de koelkast of zet ze onderste boven weg op een schone doek. Eén keer per dag moet u de fles en de speen uitkoken in water

Klaarmaken van flesvoeding

Het is belangrijk dat het klaarmaken van de fles precies en hygiënisch gebeurt. Zorg voor een schoon aanrecht, schone handen en zorg dat u alles bij de hand heeft. Daarnaast is het ook belangrijk dat u de juiste dosering aanhoudt en alleen het maatschepje gebruikt die bij de verpakking hoort. In Nederland kunt u gewoon leidingwater gebruiken voor het klaarmaken van de fles, als deze binnen 8 uur wordt gebruikt. Opwarmen kan in een flessenwarmer, in de magnetron of au bain marie in een pannetje. U kunt de temperatuur controleren aan de binnenkant van uw pols. De temperatuur van de melk moet bijna ‘koud’aanvoelen, liever iets te koud dan te warm.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over flesvoeding? Neemt u dan gerust contact met ons op.