Uw voeding en borstvoeding

Het spreekt vanzelf dat het belangrijk is voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby om verantwoord te eten wanneer er borstvoeding wordt gegeven. Uw voeding en borstvoeding staan met elkaar in verbinding. Als u borstvoeding geeft en niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt dan gaat dit vooral ten koste van u zelf en uw conditie. Wanneer u gezond eet bent u snel weer op de been en weer snel fit.

Uw baby went aan smaken

Over het algemeen kunt u tijdens het geven van borstvoeding gewoon alles blijven eten en drinken zoals u gewend bent. Het kan zijn dat uw baby ergens wat sterker op reageren maar dat merkt u dan vanzelf. Bent u gewend pittig te eten dan kan dat ook tijdens het geven van borstvoeding, uw baby was daar immers ook al aan gewend tijdens de zwangerschap en hoeft daar niet op te reageren.

Drinken

Het wordt aangeraden tenminste twee liter per dag te drinken. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten daarvan is 450 ml. Daarnaast kan ook thee, water, frisdrank en vruchtensap gedronken worden. Bij het drinken van cafeïne houdende dranken wordt geadviseerd om dit te beperken tot enkele kopjes per dag aangezien de cafeïne ook in de moedermelk terecht komt en de baby onrustig zou kunnen maken.

Een tip: Zet tijdens het geven van de borstvoeding een glas water, thee of vruchtensap naast u neer. Zo houdt u uw vochthuishouding op pijl.

Extra voedingsstoffen

Het geven van borstvoeding kost extra energie waardoor een vrouw dan 500 kilocalorieën per dag extra nodig heeft. Ook wordt er geadviseerd om per dag 10 microgram vitamine D te slikken. Daarnaast wat extra vitamine C en het eten van 2 tot 3 stuks fruit per dag.

Wat wordt afgeraden?

Het eten van meer dan 2 porties vette vis wordt afgeraden evenals het eten van roofvis (verse tonijn en zwaardvis). Deze vissen bevatten namelijk veel dioxines. Daarnaast is het aan te raden om wanneer u borstvoeding geeft voorzichtig te zijn met het gebruik van alcohol.

Nog vragen?

Wilt u meer weten over uw voeding en het geven van borstvoeding? Neemt u gerust contact met onze lactatiekundige.