Ouders worden

U en uw partner worden ouders! Er is een kindje op komst, de buik van uw partner begint te groeien en er verandert van alles. Zowel voor als na de geboorte van uw kindje zullen er een heel aantal zaken geregeld moeten worden. Daarnaast is het fijn als u weet wat u te wachten staat tijdens een bevalling en hoe u uw vrouw kunt steunen tijdens de bevalling. Daarom onderstaand enkele tips en handvatten.

De keuze van de achternaam en voornaam

U kunt voor uw eerste kind de achternaam en van de moeder, de duomoeder of vader kiezen. Hiervoor moet u samen naar de burgerlijke stand. De gekozen achternaam geldt ook voor volgende kinderen die er komen. Lees hier meer over de wetgeving omtrent erkenning en naamskeuze.

Kraamverlof

Uw partner moet haar werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen dat zij zwangerschapsverlof wil opnemen in verband met de geboorte van jullie kindje. De aanvraag voor dit verlof mag nooit geweigerd worden. De werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om zaken met betrekking tot uw zwangerschapsverlof te kunnen regelen.

Als partner heeft u recht op twee werkdagen kraamverlof. Deze twee dagen zijn bedoeld voor de kraamtijd. Niet voor de bevalling zelf. U mag zelf beslissen wanneer u het kraamverlof opneemt, mits u het verlof opneemt in de eerste vier weken na de geboorte of, in geval van een ziekenhuisbevalling, binnen vier weken na thuiskomst.

Geboorte aangifte

Wanneer uw baby geboren is moet deze binnen drie werkdagen worden aangegeven op het gemeentehuis in de plaats waar de baby geboren is. Voor deze aangifte moet u uw legitimatiebewijs en eventueel uw trouwboekje en erkenningspapieren meenemen.

Kraamzorg regelen

Wanneer uw baby geboren is, heeft ook u de tijd nodig om hieraan te wennen en een band op te bouwen. Natuurlijk zult u ook leren hoe u uw kindje kan verzorgen. De kraamverzorgster kan u hierbij assisteren. Wanneer het uw eerste kindje is adviseren wij om vrij te nemen in de kraamperiode zodat u van de kraamverzorgster kunt leren hoe het allemaal moet. Wij adviseren om tussen de 12e en de 16e week van de zwangerschap aan te melden voor kraamzorg.

Babyuitzet

Het is verstandig om ruim op tijd een wieg of ledikantje, een kinderwagen en een autostoeltje (maxi-cosi) aan te schaffen. Daarnaast de basis baby uitzetlijst.

Geboortekaartjes bestellen

Er is een enorme keuze aan geboortekaartjes. Het is mogelijk om deze via internet te bestellen of om naar een drukkerij ‘om de hoek’ te gaan en daar enkele boeken met voorbeeld kaartjes te halen om ze te kunnen bekijken. Het is verstandig ruim van te voren de adressenlijst klaar te hebben en de etiketten alvast te printen of de enveloppen alvast te schrijven. Dat scheelt veel tijd en stress na de bevalling.

Kinderopvang (en toeslag) regelen

Wanneer het nodig is dat u straks opvang voor uw kindje heeft, is het belangrijk dat vroegtijdig te gaan regelen. Wanneer u kiest voor een kinderdagverblijf of een gastouderbureau is het ook handig om een vergelijking te maken qua kosten. Daarbij is het handig om uit te zoeken op hoeveel kinderopvangtoeslag u straks recht heeft via de belastingdienst.

 

De bevalling

Vader-worden-BabyCare

Het grote moment is daar de weeën beginnen. De eerste uren van de weeën heeft uw partner vaak nog niet echt uw hulp nodig. Probeer wel te luisteren naar wat zij aangeeft. Wanneer de weeën om de drie minuten komen gaan ze echt veel pijn doen en is het tijd om de verloskundige te bellen. Uiteraard kunt u al eerder bellen maar meestal is er dan nog niet veel ontsluiting.

Een belangrijke taak voor de partner tijdens de bevalling is de zwangere vrouw zich op haar gemak te laten voelen omdat stress een nadelige invloed heeft op het bevallingsproces. Stress verminderd de doorbloeding van de baarmoeder waardoor de weeën afnemen en er meer kans ontstaat op een keizersnede.

Een aantal tips om uw partner te ondersteunen tijdens de bevalling

  • Warmte helpt om de pijn beter te verdragen, bijvoorbeeld met een rubber warmwaterzak of een kersenpitten kussen. Vaak wordt deze dan op de onderrug of onderbuik gelegd.
  • Praat uw partner moed in. Als uw partner het niet meer ziet zitten probeer haar dan te motiveren.
  • Blijf bij haar. Door bij haar te zijn geeft u haar onbewust emotionele steun en heeft ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staat. Ga geen andere dingen doen tenzij zij dat uitdrukkelijk vraagt.
  • Hoe verder de bevalling vordert hoe heftiger en pijnlijker de weeën worden. Het kan zijn dat uw partner in paniek raakt en even niet weet om te gaan met de pijn. Stimuleer haar dan en zucht met haar mee om de weeën weg te puffen.
  • Ondersteun haar de hele tijd en probeer rust en kalmte te bewaren.

Vrijen na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is voor u en uw partner best spannend. Een bevalling heeft veel impact op het lichaam en het is dan ook belangrijk om het lichaam de kans te geven zich weer volledig te herstellen.

  • Wacht sowieso drie weken alvorens weer te vrijen. De baarmoeder zal dan pas weer gesloten zijn. Dit is belangrijk om infecties te voorkomen.
  • Een goede maatstaf is ook het vloeien. Het bloedverlies wordt geleidelijk minder. Als het vloeien geheel gestopt is, is het verantwoord weer gemeenschap te hebben. Dit is vaak vier tot zes weken na de bevalling.
  • Als uw partner hechtingen heeft gehad is het belangrijk dat de wond helemaal genezen is en deze niet meer pijnlijk aanvoelt.
  • Bouw het voorzichtig op en praat erover. Voorspel is belangrijk en maak eventueel gebruik van glijmiddel. Door de hormonen kan de vagina minder vochtig zijn en kan het pijnlijker zijn om te vrijen.
  • Nu uw partner niet meer zwanger is, is zij weer gewoon vruchtbaar, ook tijdens het geven van borstvoeding. Gebruik dus voorbehoedsmiddelen.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over ‘ouders worden’? Neemt u gerust contact met ons op!